Hrvatska odbila financiranje pobačaja u drugim zemljama

Hrvatska odbila financiranje pobačaja u drugim zemljama, i proširila rad u promicanju ljudskih prava.

Nakon što je nizozemska vlada odlučila osnovati fond kojim bi se “nadoknadio” gubitak sredstava za svjetsku industriju pobačaja prouzročen Trumpovom zabranom financiranja međunarodnih nevladinih organizacija (NGO) koje u inozemstvu pružaju usluge ili daju potporu za pobačaj, danska ministrica Ulla Tørnæs pozvala je Europsku uniju da poveća financiranje pobačaja u inozemstvu.

Hrvatska Vlada zauzela je poziciju u skladu sa svojim Ustavom. Učinila je to u dokumentu od 22. veljače, a svoje je primjedbe poslala kad i Mađarska i Poljska.

U stajalištima o zaključcima Europskog vijeća o prioritetima EU-a u forumima UN-a za ljudska prava, koja je objavio Novi list, Hrvatska inzistira na promociji slobode vjeroispovijesti i vjernika, kao i na promociji i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji definira kao zajednicu muškarca i žene kao prirodnu i osnovnu jedinicu ljudskog društva. Pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar Europske unije. U tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj.

“U našoj izjavi ne sužavamo već proširujemo rad u promicanju ljudskih prava, tako primjerice tražimo veću pozornost međunarodne zajednice na progon vjerskih manjina u svijetu, a to se posebno odnosi na kršćane koji su bili najviše napadani i progonjeni tijekom 2016. Naša stajališta promiču ustavne vrednote, što je i dužnost hrvatske diplomacije. U tom smislu spominjanje braka kao zajednice žene i muškarca zapravo je citat iz Ustava Republike Hrvatske”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Stier za narod.hr

Danska ministrica predložila da Europska unija poveća financiranje pobačaja u inozemstvu

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump prvi je radni dan nakon inauguracije, 23. siječnja, potpisao ukaz kojim se zabranjuje financiranje međunarodnih nevladinih organizacija (NGO) koje u inozemstvu pružaju usluge ili daju potporu za pobačaj. Zahvaljujući tome globalni će program financiranja pobačaja u sljedeće četiri godine ostati bez 600 milijuna dolara. To je treći put od 1985. godine da američki predsjednik uvodi takvu zabranu. Odluku Donalda Trumpa odmah su dočekale snažne kritike i bijes tamošnjih lijevo-liberalnih medija, demokrata i moćnih lobija, uključujući i najpoznatiju kliniku za pobačaje Planned Parenthood.

Osim njih, reagirala je i nizozemska vlada donijevši odluku o pokretanju fonda kojim bi se nadoknadio ovaj gubitak za industriju pobačaja. Prema riječima glasnogovornika nizozemskog ministarstva vanjskih poslova, na ovu su mjeru pozitivno reagirale i neke druge države članice EU.

Pokazalo se da države članice Europske unije koje podržavaju nizozemsku ideju o pokretanju fonda ne planiraju za pobačaje izdvajati samo svoj novac, odnosno novac svojih poreznih obveznika, već im je cilj da se pobačaji diljem svijeta financiraju iz zajedničkog fonda Europske unije.