BOGU HVALA! Oslobođeni učenici kršćanske prezbiterijanske škole

Oslobođeni su učenici Prezbiterijanske srednje škole u Bamendi, glavnom gradu jedne od dviju anglofonih regija u Kamerunu, oteti 5.

Prema vijestima koje prenosi katolička tiskovna agencija FIDES, dječaci u dobi između 11 i 17 godina, koji su u noći 5. studenog oteti iz jedne prezbiterijanske srednje škole u kamerunskom gradu Bamendi, pušteni su na slobodu. Glasnogovornik prezbiterijanske Crkve izjavio je da dječaci "izgledaju umorno i psihološki iscrpljeno", te je apelirao na otmičare da oslobode trojicu članova školskog osoblja koji su još uvijek u njihovim rukama.

Nestabilnost regije zbog anglofonih separatista
Zbog otmice je ravnateljstvo škole odlučilo poslati kući 700 učenika te privremeno prekinuti nastavu, ističući pritom da država ne garantira sigurnost učenika i školskog osoblja, dok ih naoružane skupine kontinuirano napadaju i otimaju. Nestabilnost u sjeverozapadnom i jugozapadnom dijelu Kameruna traje već više od godinu dana zbog anglofonih separatista koji su na tom području proglasili nezavisnu državu Ambazoniju.

Apel vjerskih vođa za rješavanje krize
Sukobi između kamerunske vojske i separatističkih skupina na spomenutom području prouzročili su smrt stotina ljudi. Zbog nasilja i nestabilnosti više od 200.000 civila napustilo je dvije anglofone kamerunske regije. Prošlog su rujna, uoči predsjedničkih izbora u Kamerunu, vjerski vođe u toj zemlji vlastima i političkim strankama odaslali apel da u svojim programima daju prednost rješavanju krize i povratku na normalno stanje u anglofonim regijama. Apel su potpisali predsjednik Kamerunske biskupske konferencije, nadbiskup Samuel Kleda, vlč. Fonki Samuel Forba u ime Vijeća protestantskih Crkvi u Kamerunu i Sheikh Oumarou Malam iz Visokog islamskog vijeća Kameruna – prenosi katolička tiskovna agencija FIDES.