Paradoks rodne ideologije: Škola za djevojke zabranila učenice zvati “djevojkama”

U jednoj od najstarijih i najcjenjenijih škola u Engleskoj, Gimnaziji Altrincham za djevojke u Manchesteru, uvedena je nova tzv. “rodno neutralna” politika prema kojoj više od 1350 učenica te škole više ne smije biti nazivano “djevojkama”, prenosi Daily Mail.

Iako je škola po definiciji ekskluzivna, a u nazivu jasno stoji da je to “škola za djevojke”, u ime “uključivosti” uprava škole nametnula je novo pravilo: korištenje riječi “djevojka” u odnosu s učenicima više nije dozvoljeno.

Ovom novom politikom škola prihvaća i potiče tzv. “rodno neutralni” jezik kada se govori o učenicama ili s njima direktno. U školi se boje da bi korištenje riječ “djevojka” moglo rezultirati diskriminacijom učenica koje se “identificiraju” kao osobe suprotnog spola, prenosi Narod.hr.

“Radimo na tome da prekinemo ukorijenjene navike u načinu na koji govorimo o učenicama i s njima, posebno obraćajući im se kolektivno kao “djevojkama””, napisala je ravnateljica Stephanie Gill u pismu poslanom roditeljima. Objašnjavajući kako je smisao ovakve politike izbjegavanje “vrlo bolnih” situacija u koje mogu biti dovedene učenice koje žele živjeti u drugom “rodnom identitetu”, Gill navodi kako škola prihvaća “rodno neutralan jezik u svakoj komunikaciji s učenicama i roditeljima.”

Ova promjena uvedena je nakon što je Udruženje škola za djevojke savjetovano da se u uporabu u škole uvede “rodno neutralan” jezik, knjige za djecu koje govore o “trans” roditeljima te uvođenje “rodno neutralnih” uniforma.

Politika uvođenja “rodne neutralnosti” u školu nema podršku roditelja i zajednice. Daily Mail prenosi samo neke od reakcija roditelja i građana koji nisu u potpunosti suglasni s ovakvom logikom uprave škole.

“Kada sam otvorio pismo, nisam bio siguran je li to šala ili ne. (…) Govore o različitosti, a radi se o školi za djevojke. Kako to funkcionira?”, riječi su jednog anonimnog roditelja.

Jedan mještanin u izjavi za BBC bio je još direktniji: “Živimo u vremenu u kojem poštujemo tuđa mišljenja i ako netko ima problema sa spolom i seksualnošću to trebamo poštovati. Ali djevojkama se treba obraćati kao djevojkama.”

Zanimljivo je kako, unatoč ovoj promjeni i uvođenju “rodne neutralnosti”, gimnazija Altrincham ne planira primati dječake, čak niti izbaciti “škola za djevojke” iz službenog naziva. Na to se osvrnuo glumac Lance Spencer tvrdeći kako “Gimnazija Altrincham za rodno neutralne jednostavno ne zvuči jednako dobro.”

Podsjetimo, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod predsjedanjem akademika Vladimira Paara nedavno je čelnicima i državnim tijelima Republike Hrvatske te zainteresiranoj javnosti uputilo Izjavu o Istanbulskoj konvenciji upozoravajući na štetan utjecaj koji bi postavke “rodne” ideologije koje Konvencija sadrži imale na odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske.

Između ostalog, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a u svojoj Izjavi napominje: “… isto je tako razvidno da se dijelovi Konvencije temelje na rodnoj ideologiji, što za odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske smatramo neprihvatljivim jer u nj ne treba unositi zasade bilo kakve partikularne ideologije, pa ni rodne. Hrvatski se odgojno-obrazovni sustav temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj obrazovnoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture, te na prihvaćanju i primjeni znanstveno potvrđenih dosega znanosti.”

“Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo bi se ‘rodno neutralan’ odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo ‘ponašanjima, aktivnostima, ulogama’, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost”, tvrde u Izjavi.

Iz HAZU-a upozoravaju kako “rodna” ideologija koja se u obliku tzv. “rodno” neutralnog obrazovanja nastoji nametnuti odgojno-obrazovnim sustavima državama stranaka Istanbulske konvencije “predstavlja opasnost i za zdrav i prirodan razvitak djece i mladih zbog nesagledivih posljedica koje mogu proizići iz njezine implementacije u školske kurikule.”