Kardinal Sarah: "Neki crkveni velikodostojnici iz 'bogatih zemalja' potkopavaju crkveni nauk o životu, braku i obitelji"

"Neki crkveni velikodostojnici iz 'bogatih zemalja' potkopavaju crkveni nauk o životu, braku i obitelji",rekao je kardinal Robert Sarah, naglašavajjući da je Zapad "počinio samoubojstvo" gubeći svoju kršćansku vjeru.

Proteklih je dana kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramente, bio u Belgiji gdje je promovirao svoju knjigu Bog ili ništa. Istupajući u jednoj od najdevastiranijih mjesnih Crkva u cijeloj Europi, nije se libio uputiti i snažne riječi protiv svoje braće u episkopatu, prenio je portal onepeterfive.com.

Najprije je govorio u crkvi punoj vjernika, uz nazočnost apostolskog nuncija kardinala Josefa De Kesela, Mayora Woluwé-Sainta Pierrea i Abbota Philippea Maweta, zaduženoga za pastoralnu skrb francuskoga govornog područja, koji je nekoliko dana ranije u ljevičarskom Libre Belgique kritizirao Sarahovu knjigu.

Dio svećenika izdao je ljudsku obitelj

"Neki visokopozicionirani prelati, prije svega oni koji dolaze iz bogatih nacija, rada na tome da izmijene kršćanski moral glede: apsolutnoga poštovanja života od začeća do prirodne smrti, pitanja rastavljenih i ponovno građanski oženjenih te drugih problematičnih obiteljskih situacija. Ovi 'čuvari vjere' međutim, ne smiju zaboraviti činjenicu da je problem uzrokovan raspačavanjem završetaka braka, zapravo problem prirodnog morala", naglasio je kardinal rodom iz Gvineje te zaključio: "Velike derivacije postale su očite kada su neki prelati ili katolički intelektualci počeli govoriti ili pisati o 'zelenom svjetlu za pobačaj'; 'zelenom svjetlu za eutanaziju'. Sada, od trenutka kada su katolici napustili nauk Isusa Krista i Crkvenoga učiteljstva, oni doprinose razaranju prirodne institucije braka kao i obitelji, a i cijela se ljudska obitelj prepoznaje slomljenom uslijed izdaje jednoga dijela svećenika."

U godini kada se obilježava 50. obljetnica enciklike Humanae Vitae, kardinal je bez imalo okolišanja uputio snažnu poruku: "Crkva se treba vratiti enciklici Humanae Vitae pape Pavla VI. kao i učenju Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. glede ovih životnih pitanja ljudske rase", istaknuo je Sarah napominjući kako je i papa Franjo na tom tragu kada ukazuje na jedinstvo Evanđelja ljubavi i Evanđelja mira.

Zapad gubi dušu i čini samoubojstvo

Tijekom svoga posjeta Belgiji, Robert Sarah je također dao intervju za katolički Cathobel u kojemu je ponovio svoju kritiku kolegama klericima.

"Vjera je postala odsutna, ne samo na nivou naroda Božjega, nego također i onih koji su odgovorni za Crkvu", rekao je kardinal te dodao: "Nekada se možemo pitati jesmo li mi uistinu vjernici."

Ovaj nedostatak vjere također utječe i na širu kulturu, pojasnio je:

"Ne samo da Zapad gubi svoju dušu nego čini samoubojstvo, jer je drvo bez korijena osuđeno na smrt. Smatram da se Zapad ne može odreći svojih korijena, koji su stvorili njegovu kulturu i vrijednosti."

Kardinal je rekao da se "zapanjujuće stvari" događaju na Zapadu, a zapadne su nacije izvozile te stvari u zemlje u razvoju.

"Smatram da parlament koji dozvoli smrt nevine bebe koja se ne može braniti, čini teški čin nasilja protiv ljudske osobe. Kada je abortus nametnut, osobito među narodima koji su u razvoju, govoreći im da ako to ne prihvate onda više neće dobivati pomoć, to je također čin nasilja.

I to nije iznenađenje. Kada se napusti Boga, onda je i čovjek napušten; nema više jasne vizije tko je čovjek. Ovo je velika antropološka kriza na Zapadu koja vodi do toga da ljudi bivaju tretirani kao objekti", rekao je između ostaloga kardinal Sarah.

Mediji su njegove riječi protumačiti kao odgovor na nedavne primjedbe njemačkog kardinala Reinharda Marxa, dopredsjednika Njemačke biskupske konferencije Franza Josefa Bodea i kardinala Christopha Schönborna iz Beča.

Izvor teksta: nedjelja.ba / Katolički tjednik