VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Pronađeno mjesto o iz 'Djela apostolskih'

Izraelski arheolozi pronašli su drevno kršćansko mjesto opisano u Djelima apostolskim

Smatra se da je 1500 godina star bizantski bazen izgrađen na mjestu gdje je Filip krstio etiopskog eunuha, događaj koji se spominje u 8. poglavlju Djela apostolskih.

Arheolozi u Izraelu upravo su otkrili 1500 godina star bazen na drevnom kršćanskom mjestu, u parku Ein Hanniya nedaleko od Jeruzalema. Bazen koji datira iz Bizantskog razdoblja (između 4. i 6. stoljeća) možda je mjesto na kojem je apostol Filip krstio etipksog eunuha, događaj spomenut u 8. poglavlju, 26-40, Djela apostolskih.

Prema izvješćima koja su objavljenja u novinama The Christian Post i World Israel News, voditeljica nalazišta iz Izraelske uprave za starine, Irina Zilberbod, objasnila je da je “ovaj bazen izgrađen u središtu prostranog kompleksa, podno crkve koja se tu nekoć nalazila. Oko bazena su izgrađeni stupovi koji su omogućavali pristup stambenom dijelu kompleksa.”

Bazen je mogao biti izgrađen na mjestu za koje nekolicina znanstvenika smatra da je mjesto gdje je sveti Filip krstio etiopskog eunuha. Dr. Yuval Baruch, jeruzalemski arheolog, objasnio je da je “Filipovo krštenje eunuha bio jedan od ključnih događaja u širenju kršćanstva, stoga su znantvenici dugi niz godina tražili mjesto krštenja koje je postalo i čest motiv u kršćanskoj umjetnosti.”

Izraelska uprava za starine napunila je bazene te snimila cijeli proces kako bi pokazali dobro razrađeni sustav odvodnje čiji je vrhunac veličanstvena fontana. To je nastariji primjer vrhunskog arhitektonskog postignuća u Izraelu.

U svakom slučaju, arheologinja Irina Zilberbod je također naglasila da je u ovom trenutku teško znati da li se bazen koristio za navodnjavanje, pranje, vrtlarstvo ili pak u službi lokalnih ceremonija krštenja.

Preveo i priredio medjugorje-info.com/Aleteia