Nadbiskup Barišić: Svako dijete dar je svima nama jer ne živimo samo za sebe nego smo upućeni jedni na druge

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić odaslao snažnu poruku obiteljima

U subotu 10. lipnja u župnoj crkvi u Trilju, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je krstio malenu Klaru, sedmo dijete u obitelji Galić. Ante i Ivana Galić uz malenu Klaru imaju još tri kćerke Martu (8), Katu (5) i Lucu (4), i tri sina Jakova (9), Adama (7) i Petra (2).

Na početku misnoga slavlja, pozdravivši roditelje, rodbinu i kumove krštenika, župnika i dekana don Stipu Ljubasa i župljane te sve brojne okupljene vjernike, nadbiskup je rekao kako je došao iskazati potporu obitelji s brojnom djecom te po sakramentu krštenja povjeriti mlado biće Božjoj ljubavi. Krštenjem ova djeca postaju članovi naše Crkve, velike obitelji. Prigoda je to da se sjetimo i mi svoga krštenja i obnovimo svoja krsna obećanja.

U propovijedi nadbiskup je govorio o smislu krštenja, o ulozi roditelja i kumova u vjerskom odgoju djece te o ulaganju u budućnost naše domovine. Osvrnuo se na činjenicu kako nas je svake godine manje, kako se broj razreda u školama smanjuje, istaknuvši da osoba nije broj, da je svaki čovjek original i dio Božjeg plana, svako je dijete plod Božje ljubavi. Stoga se prema svakoj osobi, a time prema svakom djetetu treba odnositi dostojanstveno.

„Danas se mnogo računa koliko se na dijete potroši od njegova rođenja, preko vrtića, škole, fakulteta pa do njegova odlaska u inozemstvo, a ne govori se o tome koliko je u njega uloženo ljubavi, pažnje, strpljenja njegovih roditelja a to je mnogo važnije od materijalnoga", rekao je nadbiskup, pohvalivši roditelje što savjesno i strpljivo odgajaju svoju djecu u kršćanskom duhu kako bi sutra bili dobri ljudi i stručnjaci. Nitko više od roditelja ne ulaže u budućnost. Svako dijete dar je svima nama jer ne živimo samo za sebe nego smo upućeni jedni na druge.

U tom je kontekstu nadbiskup protumačio evanđeoski tekst koji govori o udovičinu novčiću, istaknuvši da „majka u skromnosti rađanjem svoga djeteta daje sve od sebe, sav žitak". Na poseban je način pohvalio obitelji s brojnom djecom jer se u njima, između ostaloga, uči demokracija. „U obiteljima s brojnom djecom drugoga se prihvaća i uvažava te nema dugotrajnih svađa nego se problemi rješavaju razgovorom. Takve su obitelji zalog dobre budućnosti naše domovine te im treba više od ičega ljudskog uvažavanja i ohrabrenja", zaključio je nadbiskup Barišić.