Napisala je dirljivu poruku svom ocu s Downovim sindromom za njegov 50. rođendan

“Želim da svi znaju koliko se ponosim što si ti moj tata.”

Filipinac Richard Castillo gotovo uvijek ima osmijeh na licu. Pun je ljubavi i života, a to je bilo ključno kako bi se mogao suočiti s brojnim operacijama, dijalizama, predrasudama i drugim ograničenjima koja je doživio jer ima Downov sindrom, piše Aleteia.

Ovaj genetski poremećaj zahvaća 1 od 700 beba rođenih diljem svijeta, a uzrokovan je prisutnošću trećeg kromosoma 21 u većini stanica te osobe. Između ostalog, uzrokuje veću sklonost obolijevanju od određenih bolesti poput srčanih i respiratornih bolesti. Nadalje, većina muškaraca s Downovim sindromom je sterilna te je zbog toga slučaj Richarda Castilla tako poseban, on je otac.

U lipnju ove godine njegova kći Richie Anne Castillo na Facebooku je podijelila poruku koju je napisala svom ocu za njegov 50. rođendan u kojoj izražava koliko je sretna što je njegova kći:

“Želim da svi znaju koliko se ponosim što si ti moj tata. Želim da svi znaju koliko si predivan iznutra i izvana.”

Njezina je objava privukla pažnju medija diljem svijeta i stotine tisuća ljudi dirnula je njezina ljubav prema ocu i priča o poteškoćama s kojima su se susretali. Richie je napisala:

“U osnovnoj školi su mi se izrugivali jer su govorili da si drugačiji. Kao dijete, ja te nisam doživljavala kao drugačijeg, već kao svog oca. Nisam razumjela zašto me ismijavaju i zašto mi govore da sam neprirodna. Shvatila sam kasnije i to me pretvorilo u kukavicu. No, ti zaslužuješ više od jedne kukavične kćeri.”
Richardova hrabrost bila je veća od predrasuda s kojima se suočavao. Morao je redovno ići na dijalize bubrega i na liječenje hipoglikemije, ponekad trpi jako velike bolove, ali rijetko se žali i nikad se ne boji.

“Zaslužuješ ljubav, razumijevanje, strpljenje i prihvaćanje kao i svi s Downovim sindromom. Tata, ti si najsnažniji i najhrabriji čovjek kojeg poznajem… Ne mogu osjetiti tvoju bol, ali voljela bih da mogu, tako da ti više ne moraš.”

U objavi, Richie hvali oca zbog njegove inteligencije, ljubavi prema Bogu, zbog toga što je uvijek nasmiješen i nasmijava ljude oko sebe, a također se ispričala što nije bila bolja kći. Njezina iskrena poruka dirnula je mnoge, u jednom od komentara piše: “Vrlo nadahnjujuće. Zaista je potrebno imati hrabro i veliko srce za napisati ovu poruku. Neka Bog blagoslovi tebe, tvog oca i cijelu vašu obitelj.”
Richie se za kraj zahvalila svome ocu:

“Hvala što me uvijek nazivaš svojom jednom i jedinom djevojčicom jer ja ću to uvijek biti. Snažna sam i hrabra zahvaljujući tebi, toliko te volim, tata. Mislim da sam sad dovoljno velika da se obranim od nasilnika. Puno te volim, tvoja kćer.”

Prevela Erika Radovic/medjugorje-info.com