Što je supružnicima važnije: materijalno ili duhovno?

O vrijednostima koje bi supružnici trebali njegovati u svome odnosu razmišljamo s fra Slavkom Barbarićem.

Željeti da nam bude bolje i ugodnije prirodna je čovjekova želja. Upravo se tu, međutim, često događa da se nebitnom ili manje bitnom daje mnogo vremena i prostora na štetu bitnoga.

"Danas su čovjek pojedinac i obitelj u opasnosti da neprestano nastoje oko poboljšanja uvijeta života ulažući sve snage, stječući potrebne materijalne stvari za život, a da u svemu tome zaborave na ono bitno-na ljubav jednih prema drugima. Bez ljubavi se nemože stvoriti ugodne uvjete za život, iskustvo nam to neprestano potvrđuje, jer se pojedinac i obitelj uništavaju upravo kada imaju dovoljno i raspolažu viškom, ako u svome srcu nemaju ljubavi koja je uvijet međusobnog poštovanja, poslušnosti, mira i radosti."

Zbog čega se događaju rastave? Zbog manjka materijalnih stvari ili zbog manjka duhovne izgradnje?

"Kad razgovaramo s muževima i ženama koji su odvajanjem ili rastavom uništili svoju bračnu zajednicu, ili kad razgovaramo s mladima koji su pobjegli iz obitelji, razlozi su uvijek isti: Ne osjećam se više dobro; nije mi lijepo s njim ili s njom ili s njima. Osobno ne poznajem slučaj da se rastava dogodila zato što nije bilo dovoljno materijalnih sredstava. Nitko ne poriče da nam materijalne stvari nisu potrebne, ali je sve jasnije da nisu samo one dovoljne za sretno zajedništvo. Ono se temelji na duhovnim vrjednotama, te stoga na njima treba raditi."

Fra Slavko Barbarić