PROJEKT REALISTIČNIJIH LUTAKA

Umjetnica Sonia Singh, frustrirana pretjerano našminkanim izgledom lutaka, krenula je u misiju da ih transformira u dobno primjerenije i prirodnije prikaze mladih djevojaka. 

Pretraživala je lokalne dućane rabljene robe kako bi pronašla lutke kojima je potrebna “promjena” i osmislila osnažujući projekt koji ima tisuće sljedbenika na društvenim mrežama.

Sa sjedištem u Hobart, Tasmanija, Singh često uzima lutke Bratz i Barbie i mijenja njihov izgled uklanjanjem šminke, smanjenjem veličine usana i previše našminkanih očiju i izradom skromne nove odjeće. Zajedno sa svojom majkom koja šije i plete odjeću za lutke, ona preobražava te modne lutke i čini ih puno prirodnijima i sličnijima stvarnom izgledu djevojčica. Cilj je djeci ponuditi lutke koje ne pokazuju glamur, sjaj, kozmetiku koji propagira prerano odrastanje i konzumerizam.lutke2

Umjetnica je za projekt crpila inspiraciju iz vlastitih skromnih korijena. Moje sestre i ja odrasle smo igrajući se rabljenim lutkama i domaćim igračkama u prekrasnom prirodnom okruženju Tasmanije”, napisala je.

Rezultati prije i poslije njezinog „postvarivanja“ na njezinom Instagramu dobili su ogromnu podršku, osobito roditelja. Jedan je korisnik ostavio komentar u jednoj od objava rekavši: “Volim misliti da će moja djevojčica držati jednu od ovih lutaka i misliti u sebi: ‘Ona izgleda kao ja,’ umjesto da misli ‘Moram izgledati kao ona.’ Svaka lutka je jedinstvena. Prekrasno urađeno.”

Kao odgovor na pozitivan prijem njezinog rada, Singh sada prodaje svoje prilagođene lutke na Etsy.