INTERVJU SA VICKOM: Molitvu srcem, započinjemo šutnjom

Donosimo vam i danas aktualan razgovor koji je s međugorskom vidjelicom VICKOM IVANKOVIĆ – MIJATOVIĆ vodio poznati talijanski humanitarac i Gospin hodočasnik Alberto Bonifacio, 5. kolovoza 1987. Prevoditeljica im je bila pokojna s. Josipa Kordić.

A. Što Gospa preporučuje za dobro svih duša?

V. Moramo se, doista promijeniti, početi moliti; i mi ćemo, kad počnemo moliti, otkriti što Gospa želi od nas, kamo nas želi odvesti. Ako ne počnemo moliti, ako se ne otvorimo u molitvi srca, mi nećemo razumjeti što Ona želi od nas.

A. Gospa uvijek govori kako trebamo dobro moliti, moliti srcem, mnogo moliti. A, ne kaže li nam i kakve trikove kako naučiti tako moliti? Ja sam osobno često puta rastresen u molitvi…

V. To bi moglo biti: Gospa sigurno želi da se mnogo molimo, ali prije nego što postignemo mnogo i istinski moliti srcem, moramo započeti i započinje se tako što ušutimo, dajući šutnjom svoj prostor u srcu i u svojoj osobi Gospodinu, pokušavajući osloboditi se od svega onoga što nas uznemirava, uspostaviti kontakt s Gospodinom i onda ulazimo u molitvu. A kad se dođe do te slobode, možeš početi moliti srcem i reći „Oče naš“. Možeš izgovoriti samo par molitava, ali izgovoriti ih srcem. A onda, malo po malo, kad izgovoriš ove molitve, ove tvoje riječi koje izgovoriš također postaju dio tvog života, i tako ćeš imati radost u molitvi. A onda ćeš kasnije moći i puno moliti.

D. Puno puta molitva ne ulazi u naš život, pa imamo trenutke molitve koji su potpuno odvojeni od djela, naša djela ne provode molitvu u život: postoji ta podjela. Kako si možemo pomoći da stvorimo ovu povezanost? Jer naši su izbori mnogo puta u suprotnosti s molitvom koja smo izrekli netom prije.

V. Možda ćemo se morati potruditi da nam molitva postane uistinu radost. Kao što je molitva za nas radost, tako i rad može za nas postati radost. Na primjer, kažete: "Sada ću se požuriti s molitvom, jer imam poslije puno posla", to je zato što više voliš posao koji radiš, a manje voliš biti s Gospodinom u molitvi. Misliš da trebaš uložiti malo truda i malo vježbe. Ako zaista voliš biti s Gospodinom, toliko voliš razgovarati s njim, onda uistinu molitva postaje radost, iz koje će također poteći tvoj način postojanja, djelovanja i rada.

A. Kako možemo uvjeriti skeptike, one koji nas ismijavaju?

V. Riječima ih nikad nećeš uvjeriti; i nemoj ni pokušavati započeti; ali svojim životom, svojom ljubavlju i neprestanom molitvom za njih, uvjerit ćeš ih u stvarnost života koji živiš.

Izvor: Eco di Medjugorje n. 45/prijevod:medjugorje-info.com