Mons. Aldo Cavalli: „METODA I NAČIN DJELOVANJA MEĐUGORJA U KONTEKSTU NOVE EVANGELIZACIJE JE POTPUNO NA DUHOVNOJ RAZINI.“

Povodom 14. Marijansko-Mariološkog kongresa koji se od 7. – 9. listopada 2022. održao u Međugorju i na kojem je  u vrijeme cijeloga trajanja radnog dijela kongresa bio prisutan i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, mons. Aldo Cavalli, upitali smo ga za njegovo mišljenje o svemu doživljenom, ali i o tome kako vidi i doživljava Međugorje u kontekstu Nove evangelizacije.

Mons Cavalli je kazao kako je „Tema bila vrlo jasna. S jedne strane je Nova evangelizacija, a o toj temi već odavno govori i papa Franjo, a prije njega i papa Benedikt XVI., i papa Ivan Pavao II. jer su shvatili kako živimo u vremenu u kojem se dogodila velika kulturološka promjena. U zapadnim zemljama, ali i u cijelome svijetu događa se velika promjena. Dakle, kad se događa velika promjena potrebno je (Evanđelje je uvijek isto), dakle treba promijeniti ne metodu, nego način evangeliziranja.

To znači, unutarnje ponašanje kršćanina se mora promijeniti, ne metoda. Metoda se ne mijenja, nego je važan način djelovanja, kako bi se dotakla ta nova kultura.

Kao i uvijek, Evanđelje nije nova kultura, Evanđelje je oslobođenje, to je Bog koji nam govori kroz Isusa Krista i s tim trebamo oplemeniti tu novu kulturu.

Dakle, s jedne strane je Nova evangelizacija, s druge strane je Međugorje.

Što je Međugorje? Međugorje je jedan centar, duhovni centar. Duhovni znači da je to dimenzija Duha Svetoga. Bog je želio prožeti ovo mjesto i učiniti ga svetim.

Dakle, kad jedna osoba dođe u Međugorje, ulazi u mjesto koje je sveto. Uvijek! S koliko osoba sam razgovarao, njih na stotine, stotine… Dođu ovdje, ulaze u ovo posvećeno mjesto i iznutra se osjećaju prihvaćeno. Ne prihvaćene od osoba koje ih ovdje lijepo ugošćuju, nego prihvaćene od Boga i od Djevice Marije. To svi jako, jako osjećaju.

Metoda i način djelovanja Međugorja u kontekstu Nove evangelizacije je potpuno na duhovnoj razini. Ovo mjesto je Duh Sveti prožeo i zato je način djelovanja duhovne prirode. A sve je utemeljeno na Isusu Kristu koji je Božji sakrament među nama. Vidljivi znak nevidljivoga Boga. Slika Boga Nevidljivoga – kako ga je opisao sv. Pavao.

Dakle, u centru svega je Isusu Krist i u taj centar ulazi Gospa, BD Marija, jer je ona izabrana po milosti, samo po milosti od Gospodina kako bi bila instrument preko kojeg će na svijet doći Isus Krist.

I u Međugorju je tako: ovdje je u centru Gospodin, Isus Krist, centar je Euharistijsko slavlje, u centru je križ, u centru je Euharistijsko klanjanje, u centru je obraćenje pred Gospodinom ( uspijevam se vidjeti onakav kakav jesam pred Bogom), u centru je hod (kao što je i život jedan hod) na brdo tzv. Brdo ukazanja u molitvi krunice i hod na brdo Križevac, moleći, moleći, moleći…

To je Međugorje. Doprinos koji ono daje novoj Evangelizaciji je isključivo na duhovnoj razini. To dajemo. I to sa zadovoljstvom: osobe koje dođu ovdje, unutar sebe se promijene, i vrate se kući s tim promijenjenim NAČINOM života. Mijenjajući sebe, mijenjaju i druge.“ – na svoj jednostavan i konkretan način protumačio je viđenje i iskustvo Međugorja, mons. Aldo Cavalli.

Razgovarala Paula Tomić / Medjugorje-info.com