Nauči reći „ne“ ili se razboli

 "Žensko je tijelo veliko spremište neizraženih emocija.

Društvo u kojem živimo traži od nas da gušimo svoje osjećaje. Izražavanje osjećaja smatra se manom i slabošću. No, susprezanje osjećaja uzrokuje nam brojne bolesti", kaže dr. Jačmenica-Jazbec u ovom tekstu kojeg piše za Book. Pošaljite ga svojim prijateljicama, majci, sestri...

Naše tijelo i um povezani su u čvrstu cjelinu. Takve se, cjelovite, i mi same moramo prihvatiti. Zašto? Zato što nema bolesti koja bi bila samo fizička. Svaka se naša tjelesna bolest proteže i na područje psihe i duha. U liječenju bilo koje bolesti žena bi trebala osluškivati svoj unutarnji ja, svoju intuiciju. Takvim se pomnim osluškivanjem može pokrenuti unutarnja volja i snaga koja zna biti uspavana i koje često i nismo svjesne.

OČEKIVANJA

U svijesti mnogih žena s kojima se družim duboko je usađeno jedno pravilo: od njih se očekuje da budu ponizne, slabe, žrtve, mučenice, ovisnice o ocu, majci, svekrvi, svekru, suprugu… One moraju uvijek služiti… drugima, uglavnom svojoj (odrasloj) djeci ili unucima… Njima ne priliči misliti o sebi, zauzimati se za sebe… Njihov je život, tobože, odraz njihove gorke sudbine koju niti smiju, a niti žele mijenjati.

Neke ženske bolesti često nastaju zbog potiskivanih emocija. One su u nama pohranjene poput sićušnih tempiranih bombi; one su naša bolest u zametku

ANKA

Anka ima šezdesetak godina, zdrava je, vrijedna, marljiva, razborita, svestrana, dobra supruga, domaćica, dobra majka dvojice sinova. Požalila mi se kako se ne može riješiti desetak kilograma viška tjelesne težine koje je stekla u posljednje četiri godine. Neku smo večer o tome telefonski dugo razgovarale. Ispostavilo se da se ona pojačano deblja otkad joj je prije četiri godine preminuo svekar. On je, kao udovac, živio s njima i ona se o njemu brinula, zdušno i kvalitetno.

Analizirale smo njezine životne navike, prehrambene navike, zdravstveno stanje kakve ima posljednjih nekoliko godina. Sve je bilo isto; jedina je promjena u njezinu životu bio odlazak svekra s ovoga svijeta.

Kad se Anka malo dublje i otvorenije zagledala u svoj dosadašnji život, uvidjela je da je cijelo vrijeme, do prije četiri godine, bila pod stalnim psihološkim pritiskom – kako udovoljiti svekru, kako izbjeći njegovu eventualnu kritiku, kako biti „dobra snaha”. Sada se opustila, smirila i ugodno usidrila u svojoj obitelji. Priušti si koji sat više željenog i potrebnog sna, ima veću mogućnost organizacije u svojoj obitelji i na svome gospodarstvu. Sada po prvi put uživa u skladnim, partnerskim odnosima sa svojim dobrim mužem i svojim sinovima. Uz to zadovoljstvo u opuštenijem i normalnijem životu ‒ dolaze i kilogrami. Anki sada te stvari postaju jasnije.

Umjesto da uspori svoj tempo i kreira vlastiti život, ona se savija pod teretom koji joj nameću njezini bližnji. Ona ih voli i nema im snage reći „ne”

MIRJANA

Moja poznanica Mirjana je po prilici iste dobi. Žali mi se kako svojim bližnjima ne umije reći „ne”. Vidim ju kako u svakodnevnim životnim situacijama priskače u pomoć cijeloj svojoj užoj i široj obitelji, susjedima, znancima i neznancima. Ona je sada u zrelim godinama. Umjesto da uspori svoj tempo i kreira vlastiti život, ona se savija pod teretom koji joj nameću njezini bližnji. Ona ih voli i nema im snage reći „ne”.
Stalni stres, nadgledanje, kritiziranje, omalovažavanje, podcjenjivanje dovode ženu u stanje potisnute osvetoljubivosti, bijesa i ogorčenosti. To može dovesti do cista ili tumora na jajnicima

Ženska fiziologija

Ljudi, osobito žene, premalo pozornosti posvećuju samima sebi. Kao da ne žele uvidjeti količinu svoje energije. Ženskom energijom upravljaju hormoni. Budući da se radi o cikličkim promjenama, to samo neukom i nezrelom promatraču može izgledati kao – hirovitost. Američka liječnica o tome piše posve jednostavnim načinom:

U prvoj polovici ciklusa, od prvog dana menstrualnog krvarenja pa do sredine ciklusa, tj. ovulacije žena je u svom „najboljem izdanju”. Tada je puna poleta i energije. To je za nju pravo vrijeme da započne velike poslove ili nove projekte. Ovulacija se najčešće događa za punog mjeseca. Žena je tada na vrhuncu mentalne i emocionalne kreativnosti. Do tada je mirna, opuštena, zadovoljna i otvorena za iskazivanje i primanje ljubavi. Nakon ovulacije obično se povlači u sebe. Energija joj opada, ima manje snage, može manje raditi, manje je ambiciozna i kreativna.

Takve bi zakonitosti svoga tijela i bića trebala prepoznavati svaka žena. Dakle, do ovulacije bi si trebala dopustiti veću aktivnost i kreativnost, a kada tijelo traži odmor i povlačenje, ona bi to trebala poštovati. Čak i onda kad pristižu kojekakvi zahtjevi od obitelji ili okoline.

Žensko je tijelo veliko spremište neizraženih emocija. Društvo u kojem živimo traži od nas da gušimo svoje osjećaje. Izražavanje osjećaja smatra se manom i slabošću. No, susprezanje osjećaja uzrokuje nam brojne bolesti.

ULOGA OSJEĆAJA

Žensko je tijelo veliko spremište neizraženih emocija. Društvo u kojem živimo traži od nas da gušimo svoje osjećaje. Izražavanje osjećaja smatra se manom i slabošću. No, susprezanje osjećaja uzrokuje nam brojne bolesti. Prema mišljenju dr. Northrup, naše emocije nisu uzročnici naših problema, tj. bolesti. Probleme nam čini naše (svjesno ili nesvjesno) odbijanje mogućnosti da živimo opušteno, mirno, u skladu sa svojim životnim okolnostima.

Neke ženske bolesti često nastaju zbog potiskivanih emocija. One su u nama pohranjene poput sićušnih tempiranih bombi; one su naša bolest u zametku, u inkubaciji – kaže doktorica.

Svi takvi naši najintimniji unutarnji konflikti jednom izlaze na površinu u obliku naše dijagnoze, tj. naše bolesti

Ima žena koje u sebi nose duboku, neodžalovanu tugu zbog neke ranije fizičke ili psihičke traume, zbog zanemarivanja u vezi, braku, na radnom mjestu… To može biti svekar koji je desetljećima imao ulogu nadglednika u obitelji, to mogu biti djeca ili unuci koji sustavno, poput malih umiljatih pijavica, isisavaju energiju majci ili baki, to može biti loš ili nepravedan šef na radnom mjestu kojega moramo trpjeti do kraja radnoga vijeka… Žena bi htjela isplakati taj svoj problem, ali ne zna kako. Potrebna joj je podrška i razumijevanje, ali je ona ne zna zatražiti. Koji put dobiva tek sažalijevanje, što je pogrešno, a ona se ne zna od toga obraniti.

Svi takvi naši najintimniji unutarnji konflikti jednom izlaze na površinu u obliku naše dijagnoze, tj. naše bolesti.

Kod žena koje su prezahtjevne prema sebi i drugima ili koje nemaju povjerenja u sebe, zdravlje maternice može biti itekako ugroženo

Evo što američka doktorica opaža:

Maternica

Misli se da maternica služi samo kao prva kolijevka za začeto dijete ili kao sijelo za zloćudne bolesti. No, to je istodobno važan organ u regulaciji ženinih hormona. U njoj je ishodište ženina najdubljeg sagledavanja same sebe i njezinoga unutarnjeg svijeta. Kod žena koje su prezahtjevne prema sebi i drugima ili koje nemaju povjerenja u sebe, zdravlje maternice može biti itekako ugroženo. Na primjer obilno maternično krvarenje ili neredovite mjesečnice češće su prisutne kod žena koje imaju obiteljskih problema. Jer krv, kaže dr. Northrup, zapravo simbolizira obitelj.

Jajnici

Zdravlje jajnika ovisi i o kvaliteti ženinih odnosa s ljudima i pojavama iz okoline. Stalni stres, nadgledanje, kritiziranje, omalovažavanje, podcjenjivanje dovode ženu u stanje potisnute osvetoljubivosti, bijesa i ogorčenosti. To može dovesti do cista ili tumora na jajnicima. Takve žene, između ostalog, treba poticati na kreativnost koju vole… kao što su rukotvorine od gline, pletenje, pjevanje, slikarstvo, pisanje…

Bolovi u zdjelici

Brojne žene danas pate od kroničnih bolova u zdjelici. Uzrok tome nije posve jasan. Često se preporuča odstranjivanje maternice i jajnika. No, ni to ne mora biti rješenje, jer je problem mnogo dublji. Kod mnogih žena koje boluju, npr. od endometrioze dr. Northrup je zamijetila isti obrazac: njihove su najdublje emocionalne potrebe u izravnom sukobu s onim što njihova obitelj ili okolina traži i očekuje od njih. To su žene koje si same nameću nemilosrdan životni tempo. One svaki odmor smatraju luksuzom ili nedostižnim idealom. One u svom životu nikad nemaju vremena ni prostora da se malo posvete i – sebi.

Razgovarajući sa ženama koje su opazile kvržice na dojci, doktorica je uočila da su to često osobe ispunjene povrijeđenošću, ljutnjom, tugom i emocionalnim problemima vezanim uz davanje

Dojke

Ženske su dojke tjelesna istoznačnica za davanje. One su simbol hranjenja i održavanja na životu. Današnje društvo od žene uglavnom zahtijeva da hrani, ali ne i da se hrani. Žene tako neprekidno daju i daju, sve dok izvor u njima ne presuši – kaže dr. Northrup. Kad u ženi nastane suša, često tada nastane i bolest. Razgovarajući sa ženama koje su opazile kvržice na dojci, doktorica je uočila da su to često osobe ispunjene povrijeđenošću, ljutnjom, tugom i emocionalnim problemima vezanim uz davanje.

Budimo nježne i dobre prema sebi! Volimo sebe! Recimo odlučno „ne” onome što ne želimo ili ne možemo učiniti ili otrpjeti!

IZVOR: Autorica: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.; Book.hr

Označeno u