Sadržaj s oznakom: fra Ivan Dugandžić

Objavljeno u Kolumne | 7.7.2023.

Moliti srcem

U Gospinim je porukama čest poziv da se moli srcem. Mnogima nije jasno što to znači.

Emisija Agape od petka 24. rujna 2021. ugostila je poznatoga hercegovačkog franjevca, doktora biblijskih znanosti koji je imao posebna predavanja svojim studentima na temu poslanica sv. Pavla.

Gost emisije Agape koja se emitira na Radiopostaji MIR Međugorje, a koju uređuje i vodi fra Mario Knezović bio je ugledni profesor biblijskih znanosti dr. fra Ivan Dugandžić.

Fra Ivan Dugandžić na početku svete mise kazao je kako je ''sve puno skromnije nego što smo navikli''.

ZLATNE MISE - Naša tri franjevca koja su na službi u našoj župi, fra Ivan Dugandžić, fra Tomislav Pervan i fra Ante Kutleša, proslavit će svoju zlatnu misu (50 godina od prve mise) u srijedu, 24. 7. 2019. u našoj župnoj crkvi.

Objavljeno u Duhovni kutak | 20.3.2019.

Neka čvrsto vjeruju!

Molitva i vjera su kao dvije sestre blizanke koje ne mogu jedna bez druge.

„Vi, dječice, molite, živite Božje zapovijedi.“ Ponovno se susrećemo s najčešćom porukom, pozivom na molitvu. Posve logično!

Bez molitve i posta čovjek uopće ne može postati svjestan zla koje je u njemu i koje se očituje u njegovim zlim djelima.

Biblija tako često govori o ukazanjima i viđenjima i uz te pojave u tolikoj mjeri povezuje Božju objavu ljudima da to možemo smatrati njezinim središnjim sadržajem.

Objavljeno u Kolumne | 17.9.2016.

Neshvaćena snaga molitve

Doista, daleko najveći broj Gospinih poruka sadrži molitvu.

Svi oni koji imaju poteškoću s time što Gospa vidioce oslovljava s „draga djeco“, još veću poteškoću imaju s njezinim uobičajenim završetkom svake poruke:

Susret župe koja je pozvana na obraćenje i onih koji u nju dolaze u potrazi za vlastitim obraćenjem najkonkretnije se događa u okupljanju oko euharistijskog stola i u klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu, što je u međuvremenu postalo središtem međugorske duhovnosti.

U Gospinoj školi molitve Biblija zauzima značajno mjesto.

Biblijski pojam mira (šalom) bremenit je sadržajem.

I dok svjetski političari rješenje za današnja krizna žarišta traže u sve ubojitijem oružju i novim saveznicima, Gospa uporno poziva na pomirenje i traži svoje saveznike, molitelje koji će za mir usrdno moliti i za nj se svim silama zauzimati.

Kakvi su bili posljednji zemaljski Isusovi dani?